Célkeresztben a narancsbőr

Mi a Narancsbőr?

A cellulit először leginkább a combot támadja meg, s kezdetben csak akkor látszik, ha összenyomjuk a bőrt. Később a csípőre és a fenékre is kiterjed, ám ilyenkor már állva is szemmel láthatóvá válnak a domborulatok és hullámok. Az elváltozás leginkább a nőket fenyegeti, mert az Ő kötőszövetük sokkal lazább, mint a férfiaké. A narancsbőr megjelenésére már a fiatalok is számíthatnak. De vajon mit lehet vele kezdeni, és meg lehet-e előzni?

Témánk: a cellulit

A cellulit a bőr alatti szövetek struktúrájának megváltozása miatt jön létre; a zsír felhalmozódik a bőr alatti kötőszövetekben és zsírdepókban, a kötőszövetek rugalmassága csökken, és "narancsbőr" alakul ki. Megváltozik a vér- és nyirokkeringés is, a hajszálerek fala fokozottan áteresztővé válik, ezért több folyadék jut ki a sejt közötti térbe. A sejtek tápanyagellátása akadozik, és csökken a méreganyagok továbbvitele is. A tápanyagokkal gyéren ellátott és salakokkal teli bőr pedig könnyebben károsodik és hamarabb öregszik... renyhül. A narancsbőr tulajdonképpen felfoghatjuk méreganyag raktáraknak is, melyek az elrenyhült, tápanyaghiányos, ezért védekezni nem képes kötöszöszöveti részeken alakulnak ki.

KIK A POTENCIÁLISAK?

Sajnos mindenki. A testsúly nem feltétlenül játszik meghatározó szerepet. Sok fiatal lány szenved tőle, még ha vékony is. A hormonok, a nikotin, az öröklött hajlam és az életmód fontos tényezők a narancsbőr kialakulásánál. A terhesség a nőknél a cellulitképződés kezdetét jelentheti, mert az ösztrogén mennyisége ilyenkor megnövekszik. Minél csontosabb, magasabb, férfiasabb tehát egy nő, annál nagyobb biztonságban érezheti magát. A táplálkozás is fontos a cellulit mérsékléséhez, mert vitaminhiány esetén a kötőszövet elveszti rugalmasságát. Aki keveset mozog és állandó ülő foglalkozást folytat, az különösen veszélyeztetett. Ugyanez elmondható a sokat idegeskedő, sokat kávézó, dohányzó, és rendszeresen alkoholt fogyasztó nőkről is. Kivédeni a narancsbőr támadását csakis rendszeres, napi mozgással, masszázzsal és nyers alapú táplálkozással lehet.

A kötőszöveti gyengeség örökölhető is. A fogamzásgátló tabletta és más hormonok, sőt egyes gyógyszerek is rontják a kötőszövet állapotát. Ha gyengébb, lustább a keringés, a vér- és nyirokkeringés lelassul, a sejtek "éhesek" maradnak, és a méreganyagok sem ürülnek ki, ilyenkor alakulnak ki a méreganyag depók, a narancsbőr. A renyhe emésztés is segíti a cellulit kialakulását: a méreganyagok ilyenkor ugyanis sokáig tartózkodnak a belekben, és mérgezik a sejteket. A comb külső részén találhatók a legfogékonyabb zsírreceptorok, tehát ide tudunk a hasunk után a leggyorsabban felszedni felesleges kilókat, és ezért innen nehéz lefogyni is. Leggyakrabban érintett cellulites részek a belső comb, a fartájék, a csípő, a derék, a has, a felkar belső része, a hát, a térd és a vádli.

Érkárosodásra utalnak az alábbi kísérőjelek:
* hideg kezek, lábak
* a cellulites terület hűvös tapintatú
* áttetsző, seprűszerű, márványozott bőr ­ a vénás pangás következménye
* megnagyobbodott, tág pórusok.

MIT TEHETÜNK A NARANCSBŐR ELLEN?

A legfontosabb a szervezet méregtelenítése!

Erre legalkalmasabbak a méregtelenítő léböjtkúrák. Ez alatt csak folyadékot célszerű fogyasztani: elsősorban gyógyteákat ­gyermekláncfű, csalán, zsurló , ásványvizet és sok frissen préselt vagy hígított gyümölcslevet. A böjtkúra tartama teljesen egyénre szabott. Orvosi felügyelet nélkül egészséges ember 3-5 napnál többet semmiképp se böjtöljön. Ha bármilyen panasza van, vagy gyógyszert is szed, okvetlen keressen fel a módszerben jártas orvost. Hetente 1 léböjt-napot elegendő folyadékfogyasztás mellett bárki végezhet. Rendkívül sok nőnek okoz panaszt a székrekedés, ezért az emésztés helyreállítása nélkülözhetetlen.

Fogyasszon minden nap legalább 1-1 kg gyümölcsöt és friss salátákat. Minden másnap mozogjon 1 órát, és legalább 3 liternyi tiszta vizet igyon meg. Ha mindez nem elég, használjon aszalt gyümölcsöket, gyógynövény alapanyagú termékeket, igyon pl. Kombucha-gombás italokat, az érzékeny gyomrúak pedig szedjék a belőle készült kapszulát kúraszerűen. Amennyiben ez sem segít, takaríttassa ki a bélrendszert magas bélmosás során (kolon-hidroterápiával). Ilyenkor nemcsak a felhalmozott bélsár ürül ki, hanem a hideg és meleg váltott használatával a bél izmai is megerősödnek, a hasi keringés pedig sokat javul.

Folytatjuk...