A fogyás alapjai 2. rész

A tápanyagaink lényegében szénhidrátból, fehérjéből, zsírból, vitaminokból és ásványi anyagokból állnak. Az első három tartozik a makrotápanyagok közé, amelyeknek a megfelelő aránya és mennyisége szükséges a fogyáshoz. Az másik kettő pedig kiemelten fontos egészségünk és szépségünk szempontjából. Ismerkedj meg a glikémiás index fogalmával. Amikor olyan ételt eszel, ami gyorsan megemeli a vércukorszintedet (ezek a magas glikémiás indexű ételek, ilyen pl. a cukor és a fehér liszt), akkor a szervezeted inzulint fog kibocsátani, ami ezt kompenzálni szeretné és lenyomja a vércukrodat. Jellemzően túlkompenzál, így alacsonyabb lesz a vércukrod, mint evés előtt. Így hamar újból éhes leszel. Ez egy ördögi kör, ami az elhízás gyakori okozója.

Az alacsony glikémiás indexű ételek esetén viszont a cukor felszívódás lassan történik, így egyrészt nem emelik meg a vércukorszintedet (ami többek között a zsírégetés egyik alapfeltétele, vagyis ha eszel valami cukros ételt, meg is áll a zsírégetés), másrészt hosszabb ideig érzed jóllakottnak magad. Fontosnak tarom itt megemlíteni, hogy a a vasárnapi kiadós családi ebéd, mely 5 fogásos, és utána még hétfőn sem vagy éhes nem ide tartozik! Alacsony glikémiás indexű ételekről számos helyen találsz táblázatot az interneten, de mindenek előtt ilyen minden teljes őrlésű lisztből készült pékáru és tészta, és minden zöldség, lencse, vadrizs. Ezekre kell alapozni a szénhidrátbeviteledet.

A fehérje beviteledet zsírmentes fehérjeforrásokra kell alapozni. Megfelelő a csirkemell, pulykamell, tengeri halak, tojásfehérje, túró, zsírszegény joghurt, sajt, és a növényi fehérjék, mint a lucerna csíra, génfrei vagy bio szója. Diéta idején a fehérje bevitelt meg kell emelni a szénhidrát csökkentése mellett, hogy a szénhidrátszegény életmód következtében a szervezet ne az izomzatodból akarjon energiát nyerni. Fontos, hogy ne csak állati eredetű fehérjét fogyassz, mert az nem tesz jót az izületeknek. (a hal nem állat, ilyen értelemben, tehát jó)

 A zsírbevitel is nagyon fontos, persze a minőség, és mennyiség kardinális. Az anyagcsere meggyorsításához, a vitaminok felszívódásához, a szervezet megfelelő működéséhez a telítetlen zsírsavakat keresd. (Omega 3, 6, 9). Jó gondolat a kenyereden a magvak, vagy egy kanál lenolaj, esetleg szezám vagy olíva olaj a salátádra.

A mikrotápanyagok közé tartoznak a vitaminok és ásványi anyagok. Ezek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez, az immunrendszer erősítéséhez. Diéta idején az immunrendszer sérülékenyebb, ezért a vitamin- és ásványi anyag bevitelt nem szabad elhanyagolni! Éppen ezért a gyümölcsök és a zöldségek a leglényegesebbek, megemlíteném itt a Flavantic termékcsaládot, mint szerintem világelső minőségű készítményeket.

Fontos megjegyezni, hogy kerülni kell az alkoholtartalmú ételeket és italokat. Az alkohol különösen sok kalóriát tartalmaz.