Fogyás antioxidánsokkal 2.

Antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló (oxidáció inhibitor). Tágabb értelemben a fogalom jelentése oxidációt késleltető, vagy azt gátló anyag. Az antioxidánsok egy részét szervezetünk állítja elő, megfelelő alapanyagokból, a másik részét exogén módon, kívülről kell felvennünk.

Az minkét csoporthoz biztosítanunk kell testünknek az alapanyagot, ezek általában a nyers táplálékban találhatóak meg. Legyünk magunkkal nagyon őszinték: Ma mennyi nyerset ettünk? Tegnap?

No ez itt a probléma! A reggeli mellé elfogyasztott egy paprika (aminek persze a csutkáját kidobjuk, hiába olvastuk már, hogy a magjában van a C vitamin nem a húsában), egy-két paradicsom (ami ki tudja látott-e napot), egy kis uborka az összes napi nyers bevitel. Szerinted, ha az autódnak csak két evőkanálnyi motorolajat adnánk, és a többi olaj igényét étolajjal fedeznénk mert az könyebben hozzáférhető, meddig menne el?

Testünk autónknál kissé jobban bírja a nem megfelelő táplálást. Vergődik és saját anyagait bontja le (ami az öregedési folyamat maga). Nem volna egyszerűbb a betegségekkel való küzdés és a kozmetikumok használata helyett nyerset enni? Aki itt nem-et mond, annak köszönjük a részvételt és majd akkor jöjjön vissza, ha elhitte, hogy testéért és egészségéért csakis Ő és senki más nem felelős, és nem tehet semmit.

Akik szerint jó a nyom, velük utazzunk tovább. Együnk mindig olyan táplálékot, mely a mi lakóhelyünkön megterem. Télen nyers helyett ott vannak az olajos magvak, nézzük meg mit ad a természet abban az évszakban, és ne válasszuk más országok terményeit, mert ott jobb idő van és megterem bármi. Faljuk magunkat degeszre a piacon vásárolható nyersekből, és nagyon nézzük meg, hogy hol nőtt a növény, mivel kezelték, hogy szebb és kívánatosabb terménye legyen. Válasszuk a görbe uborkát, mert arra kevesebb egyenesítő permetlé jutott (ez nem vicc), válasszuk a kukacos terméket (és hozzuk el fél árért), mert ha a kukac túl élte, mi is túl fogjuk, stb.

Mit tegyen az, akinek nincs ideje a piacos termékeket ehető formába varázsolni, mert reggel 8-ra elmegy dogozni, és este 7-re és haza, egész nap max főttet tud enni az étekzdében? Őt várom vissza holnap, és megmondom a megoldást!