GI diéta – avagy az egyenletes vércukor szint a biztos fogyás alapja

A GI diéta ( glikémiás index) az élelmiszereket a szervezetre, a vércukor szintre, gyakorolt hatásuk szerint csoportosítja. Vannak olyan ételek, melyeknek magas a GI indexe, mert ezek nagyon megemelik a vércukor szintet, hirtelen, magasra, és ezzel sok inzulin  termelésére késztetik testünket. A magas vércukor szintnek, gyors megéhezés lesz a vége. Az alacsony glikémiás indexű termékek hosszan elnyúló vércukor szintet, és ezért hosszan elnyúló jóllakottság érzetét keltik. Az ilyen élelmiszerek jellemzően magas rost tartalmúak, fogyasztásuk után az emésztés hosszan eltart, és ezért hosszan érezzük magunkat jóllakottnak.

A glikémiás index diéta tulajdonképpen egy napon belüli szétválasztó diétának felel meg. Nem olyan mint a 90 napos, mert ott a napok között történik a megosztás. A GI fogyókúrában a lényeg, hogy egy étkezésen belül ne fogyasszunk együtt szénhidrátot fehérjével, nem együnk magas szénhidrát és cukor tartalmú termékeket, fehér lisztet, fehér rizst. A magas szénhidrát tartalom fölösleges energiával látja el testünket, melyet ha nem használunk fel (nem sportolunk), akkor testünk lerakódások formájában raktározza majd el az ínséges időkre.

A magas rost tartalom egyrészt hosszabb ideig emésztődik, másrészt több energiát igényel a emésztése, és ezért nem keletkezik fölösleges energia, hiszen a emésztés egy kisebb tornának is beillik.

A GI diéta megengedi, sőt támogatja is bizonyos mértékben az eszenciális zsírsavak fogyasztását. Természetesen nem mondom, hogy aki eddig életében nem evett magvakat, az most kezdje el, mert akkor nem fogyás lesz a fogyókúránk eredménye, de gondolhat arra, hogy ha salátát készül enni, akkor egy kanál olíva olaj jót tesz az ereinek és szépíti a bőrét is.

A GI fogyókúrában benne foglaltatik az antioxidánsok építő hatása is, ezért támogatott, a magas kakaó tartalmú (85%) étcsokoládék fogyasztása is. Figyelni kell itt azonban a kakaó hormonális rendszerünkre gyakorolt hatására is, tehát aki ilyen jellegű problémákkal küzd, inkább ezt a nassolni valót cserélje fel céklalére. A magas antioxidánsokat legegyszerűbben a piros gyümölcsök fogyasztásával szerezhetjük be. Gondoljunk itt a vákuumszárított gyümölcs és zöldség keverékekre, melyeket például a flavantic termékcsaládban találunk. A cékla, az áfonya és a fekete szeder  nagyon fontos tápanyagok testünknek!

Még egy fontos dolgot vegyünk figyelembe mindegyik diétánk folyamán: a cukorpótlók kerülendők!

A cukorpótlók helyett javaslom a fruktózt vagy a mézet, steviát.

Lássunk néhány terméket, melyeket együnk Glikémiás index diétánk során:

Natúr  Almalé,  natúr  aszalt  alma,  babfélék,  falafel  (csicseriborsófasírt),  friss  gyümölcsök,bogyós  gyümölcsök,  aszalt  szilva,  aszalt  alma,  vadrizs,  nyers  cékla,  nyers  sárgarépa,paradicsom, tofu, spenót, génfrei vagy bio  szója, saláta, hagyma, gomba, brokkoli, káposzta, cukkini, avokádó,  főszerek  (fahéj,  vanília,  bazsalikom,  petrezselyem,  oregánó),  hajdina,  barna  rizs,bulgur, kuszkusz, áfonya, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta.

 

Amikor más elértük kívánt súlyunkat, tehát fogyókúránk szerintünk sikeres volt, de szeretnénk természetesen az eredményt megtartani a fenti listához hozzá vehetünk nem annyira veszélyes, de hasznos ételeket is:

durumspagetti, ketchup, mustár, szılılé (cukor nélkül), zabkása, gesztenye, tök, ananász, banán, rozskenyér, méz, gríz, kukorica, pita.

 

Végül ami mindenkor kerülendő:

 gnocchi,  croissant,  palacsinta, nokedli,  pattogatott  kukorica,  bagette,  sütıtök,  lasagne,  fehér  rizs,  cola,  burgonyapüré,  sült krumpli,     édesített     tejtermékek,     ropi,     alkohol,     édes     kekszek,     fehér     kenyér.