A narancsbőr fázisai

A narancsbőr vagy a köznyelvben cellulit néven is ismeretes elváltozás általában a nők problémája. A húszas éveit már betöltött nők nagyobb része már észrevette magán a cellulitos elváltozásokat. Ez egy hormonálisan olyan kor, amikor a női kötőszövet már el kezd petyhüdni, mely megereszkedésnek az első jele, hogy a kötőszövet már nem képes szépen kordában tartani lerakódásait. A zsír és méreganyag depók csomósan helyezkednek el a kötőszövetben és ez adja a narancs héjának megfelelő gödrös-púpos felületet, a narancsbőrt.

A kor előre haladtával a test egyre jobban megereszkedik, és a narancsbőr egyre látványosabban, már messziről is kivehetővé válik. A narancsbőr fokozatait három csoportra bontjuk:

Az első csoportba tartoznak azok a kötőszövetek, melyeken még semmit nem lehet észrevenni szabad szemmel, egyedül akkor válnak láthatóvá a cellulit hullámok, mikor a bőrt összenyomjuk. Ez egy nagyon szerencsés és kezdetleges fázis, mely nagyon jól reagál az életmódváltozásokra, jelesen a megemelt folyadék fogyasztásra. Nagyon szépen eltűnnek ezek a gödrök, ha néha tartunk egy-egy lé böjt napot, és emeljük a nyers zöldségek bevitelét. Fontos tudni, hogy az iparilag feldolgozott termékek, és a magas állati zsírtartalmú termékek növelik a narancsbőr képződésének lehetőségét. Természetesen és nem utolsó sorban, nagyban hozzájárul testünk el hullámosodásához a savas kémhatású ételek fogyasztása is. (pl.: kávé, kóla)

 

A második stádiumban már álló helyzetben, mikor már bőrünk egy kicsit ’lóg’, látszanak a narancsbőr tünetei. Ez az a fázis, amikor a fent említett életmód megfontolások mellett érdemes már kezelni is testünket. A narancsbőr mértékétől függ, hogy milyen technikával (erről egy másik cikkemben már írtam).

A harmadik fázis mikor már mindegy, hogy hogyan állunk, vagy fekszünk, akár ruhánkon is átüt a narancsbőr. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy már nyomásra is érzékeny a cellulitos terület. Ne keseredjünk el!  A harmadik fázisnál már mindenképen szakemberhez és megfelelő kezeléshez kell folyamodnunk, de semmi sincs veszve! Foglalkozzunk testünkkel, vegyünk narancsbőr elleni olajakat, melyek nagyon alkalmasak a masszírozáshoz. Amikor csak tehetjük masszírozzuk testünket a narancsbőrös részeken az olajjal. Amit először el fogunk érni, az az, hogy párunk megdicséri, hogy milyen kellemes tapintású bőrünk :). Járjunk legalább heti háromszor vákuumos, és vérbőség javító kezelésre, igyunk 3 liter tiszta vizet naponta, és két hónap múlva, már látványos lesz a változás!

Sok sikert!

                                                                        BTA