Rágjuk magunkat egészségesre, karcsúra és fittre!

„Van egy egyszerű és megbízható módja annak, miképp lehetünk egészségesek és életerősek, s ráadásul hogyan érhetjük el rövid idő alatt ideális testsúlyunkat. Ehhez nem szükséges semmiféle fogyókúrát tartanunk, bármit ehetünk, amit szeretnénk tetszés szerinti mennyiségen anélkül, hogy ettől rossz lenne a lelkiismeretünk és bűntudatot kellene érezünk. A fogyókúra bármilyen formája egyébként nem más, mint a hízáshoz vezető út a fogyás ürügyén. Ami viszont a tényleges fogyáshoz kell, az mindig rendelkezésünkre áll. Ráadásul ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg, s még fokozott mértékben élvezhetjük is az evést.

A nagy titok nem más, mint az alapos rágás. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden egyes falatot legalább 50-60  mozdulattal rágjunk meg, s csak akkor nyeljük le, amikor az étel már tökéletesen folyékonnyá változott. Ehhez előfordulhat, hogy akár 100-200 rágásra is szükség lehet.

Kezdetben az csak úgy működik, ha számoljuk a mozdulatokat, hogy leküzdjük a nyelés reflexet, amely mindedig falásra késztetett bennünket. Ha ezt következetesen gyakoroljuk, a nyelési reflex egy hét alatt eltűnik, s előttünk a lehetőség, hogy teljesen új élvezettel fogyasszuk ételeinket. Mert csak mintegy 50 rágás után oldja fel a nyál az étel igazi ízért. És ami legalább ilyen fontos : csak ily módon szabadul fel teljese mértékben a táplálék energiája. Ráadásul így a korábban elfogyasztott ételmennyiség egyharmadával vagy felével is megelégszünk ahhoz, hogy jóllakjunk, s ezt azonnal észre is vesszük. Kezdetben nem is akarjuk elhinni, hogy ennyi is elég ahhoz, hogy optimálisan tápláljuk a szervezetünket.

Ebből következik, hogy érdemes a korábbiaknál hosszabb időt szánni az étkezésre, s az lapos rágás segítségével új étkezési szokást kialakítani, így elérhetjük ideális testsúlyunkat, mellyel könnyebben járhatjuk az élet útját, s jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.”

Kurt Tepperwein