A relaxáció fontossága

Vegyünk egy példát, hogy megérhessük, miért olyan lényeges az aktív ’kikapcsolás’.  Mi történik autónkkal, ha anélkül használjuk folyton, hogy elvinnék a szerelőhöz, hogy lemosnánk vagy kitakarítanánk? Egy idő után már nem látja el megfelelően funkcióját, majd cserben hagy minket. 

Testünk olyan akár egy autó, aminek időről időre bizony karbantartásra van szüksége. A relaxáció pont ezt a karbantartást jelenti. Relaxáció közben kikapcsolódunk, elfeledkezünk gondjainkról, feladatainkról és az életünkben jelen lévő egyéb feszültségekről, hogy aztán feltöltekezve nézhessünk szembe velük.

Fontos megkülönböztetnünk a pihenést, az alvást és a relaxációt, mert mindhárom energiát ad, de különböző szinteken. A pihenés egy aktív kikapcsolódás, lehet túra, varrás, sütés stb., kikapcsolja agyunkat, és elfárasztja testünket. Általában eléggé lefoglalja gondolatainkat ahhoz, hogy ne jusson eszünkbe a munkahelyi vagy családi probléma.

Az alvást talán mindenki ismeri, de egy fontos tényezőről sokan elfeledkeznek. Aludni csöndben és sötétben lehet igazán!! Természetesen van az a szint, amikor már a buszon is elalszik az ember, de ez az alvás nem ad olyan mértékű pihenést a sejtjeinknek mintha tényleg kényelmesen, izmainkat nem használva pihenünk. Ezért nagyon fontos a jó fekhely, a megfelelő ágynemű és párna kiválasztása. Aki nyugtalanul alszik ágyában, méresse be lakását energia szempontjából, és gondolja át, hogy milyen tényezők zavarhatják álmát…

A relaxáció egy aktív pihenés a testnek és léleknek, sokkal jobb élettani hatásai vannak, mint az alvásnak, természetesen nem helyettesíti azt, de egészségünk szempontjából nagyon lényeges, hogy megérdemelten és tudatosan pihentessük magunkat.

Az relaxációt ki lehet használni vizualizációra is, mely segítségével még kéréseket is benyújthatunk testünk gyógyító funkciói felé, és joggal várhatjuk, hogy a kívánalom teljesítésre kerül. Ajánlom figyelmetekbe a vezetett relaxációkat tartalmazó hanganyagokat, melyek nagy segítséget nyújtanak  a kezdőknek.